“De fiecare data cand mananci sau bei, fie hranesti boala, fie te lupti cu ea!”
Heather Morgan
Cu siguranta ca am auzit cu totii in stanga si in dreapta ?mancat sanatos?, ?dieta echilibrata?, ?stil de viata sanatos? si multe alte expresii asemanatoare.
Dar, in tumultul zilelor, in agitatia programului incarcat de la serviciu si nu numai, cati dintre noi pot acorda timp acestor sugestii, acestor directii care capata amploare pe zi ce trece? Raspunsul este ca nu multi, din pacate. Adaug ?din pacate? pentru ca inca nu stim sa prioritizam ce e important. Suna maret, dar ceea ce mancam este mult mai important decat multe activitati pe care le mai avem in zi. Mergeti usor pe firul acestui fapt si veti vedea ca este adevarat.
Exemplu scurt: excese alimentare, mancare de proasta calitate, ore nepotrivite, hidratare necorespunzatoare = boli + multi bani cheltuiti pe tratamente (risc crescut de boli daca inca suntem la prima tinerete sau adolescenti), zile cu randament scazut la lucru/scoala, stare generala proasta, kilograme in plus, stima de sine scazuta, etc. Suna cunoscut ?nu imi permit sa imi cumpar alimentul x pentru ca este scump?? Dar cand mergem la medic, mai tarziu, nu este scump? Este mult mai scump, da.
Preventia este un concept de care inca nu suntem constienti, ne trece prin minte doar cand intampinam probeleme. Asta in mai multe domenii, nu doar in cel al sanatatii. ?Ah, ce-ar fi fost daca???
Ce este de facut? Cum putem sa mancam sanatos dar sa ne fie si la indemana, sa incadram aceasta grija reala pentru noi in fiecare zi si sa ne si descurcam?
Nu este un lucru greu, dar nici usor, insa putem incepe cu schimbari mici care pe termen lung sa faca diferenta. Continui cu cateva sugestii aparent marunte, dar importante:
- O iesire la ?suc? cu prietenii sau colegii poate insemna sa ne orientam catre niste alegeri mai corecte din meniu (bauturi), si anume: daca inainte comandam cafea careia ii puneam glorios si lapte si zahar, apoi o insoteam de o bautura acidulate sau chiar si fresh, putem sa consideram sa nu mai punem zaharul. Avem dulce suficient in bautura de alaturi. Sau putem sa injumatatim doza de zahar uzuala si sa comandam un ceai, o limonada fara zahar sau apa plata (ideal). In acest fel, avem si o hidratare optima, ne bucuram si de prezenta prietenilor nostri si ficatul nostru ne va fi recunoscator pentru ca nu i-am mai trimis in lucru o bomba calorica. Aud multe persoane spunand ?nuuu, mie nu mi-e pofta de nimic dulce, nu sunt eu cu dulciurile!? Serios? Ai idee cat zahar ai intr-un pahar de suc plus o cafea cu lapte? De aceea nu ti-e pofta de dulce (prajituri, ciocolata), pentru ca il ai la discretie, de multe ori fara sa constientizezi.
- O alegere din meniul de catering la serviciu se poate transforma intr-o alegere mai corecta si sanatoasa daca ne punem putin mintea la contributie si nu alegem doar cu ochii si cu foamea aferenta. Majoritatea meniurilor de catering/cantina, sunt populate de mancaruri grase si lipsite de nutrienti. Adica, tocanite, ciorbe care mustesc in grasime, prajeli (mai renuntam si noi la snitzel?), chiar si legumele oferite la tava sunt pline de uleiuri si sare multa. Acestea nu fac decat sa ne transforme in niste letargici care nu ar vrea decat sa se termine ziua lucratoare imediat dupa pranz. Astept obiectii aici, daca le are cineva. 🙂 Bineinteles, toate insotite de vesnica chifla alba?. Ce e de facut? Inainte de a comanda meniul zilei, aruncam frumos un ochi peste tot ce ofera cantina in ziua respectiva. Asadar, farfuria ideala, mai ales la pranz, trebuie sa aiba din toate grupele, incercam sa o constituim dintr-o bucata decenta de carne fara grasime vizibila, gatita la gratar sau cuptor (in ambele variante au ulei adaugat, dar sunt raul cel mai mic la o cantina), o portie mare de legume inspre cea mai pura stare, adica gatite cat mai putin, sa aiba culoare initiala ar fi de preferat, o portie mica de carbohidrati care poate fi constituita din putin cartof copt/fiert, orez simplu sau cu legume (exclus pilaful, acela este un balast cu orez si ulei), bulgur, cous cous, 2 linguri de paste, mamaliga, etc. Pestele este mereu o optiune buna, dar nu prajit, evident. Renuntam la felul 1 + felul 2 plus desert! Stam toata ziua cu fundul intr-un scaun, unde/cum se ard caloriile alea venite din asa ceva? Cu puterea mintii?
- Cand suntem la cumparaturi in orice loc, incercam sa vedem ce cumparam cu adevarat sau punem in cos din impuls? Aici putem imbunatati putin ceea ce facem in mod uzual, putem imbunatati calitatea alimentelor cu care umplem frigiderul. Pentru ca si seara, tarziu, daca deschizi frigiderul si mananci ceva dupa cina, e alta abordare daca avem alimente sanatoase versus alimente procesate, pline de zahar si ingrediente pe care nici nu le putem citi. Primul pas este sa incepem sa citim ce contin produsele cumparate, aici nu ne obliga nimeni sa cumparam ceva ce nu ne place, sunt atatea oferte incat nu prea sunt scuze cand vine vorba de propriile alegeri. Nu stim ce contin mancarurile de la cantina/take out/catering/fast food, dar stim ce contin mancarurile pe care ni le pregatim noi acasa. E un plus, iar pe termen lung, aceste gesturi se vor reflecta intr-un mod foarte pretios in starea de sanatate. Experiente si povesti cu rude sau cunostinte care se trateaza de anumite boli avem cu totii, din pacate? Eu, personal, vreau sa nu ajung un astfel de exemplu, ci din contra, sa rupem putin lantul acesta de boli pe care le acceptam cu seninatate de la o varsta in conditiile in care am putea sa le evitam prin grija la alimentatie.
- Nu in ultimul rand, sa acordam atentie meselor principale in zi. Corpul uman iubeste rutina, hai sa ii oferim hrana constant si de buna calitate, nu? Daca il invatam ca primeste alimente hranitoare, va fi si el prietenos cu noi, pe cuvant de onoare! 🙂 Cum bine puncteaza un cunoscut medic nutritionist de la noi, ?Nu pleci cu masina la drum lung si alimentezi la destinatie, asa-i?? Asa functioneaza si corpul uman, sa nu-l mai exploatam ?for granted?.? Haideti sa ne intoarcem la bazele cunoscute si cu care am crescut, este cel mai sanatos. Toate dietele minune care apar azi si dispar maine nu fac decat sa ne deregleze metabolismul si mai tare. Cu cat incercam mai multe ?magii? de genul, ca a facut colega/prietana/vecina, etc, cu atat ne facem mai mult rau si ne va fi mai greu pe viitor sa indreptam. Avem nevoie de hrana adevarata, diversificata, in echilibru cu nevoile si poftele fiecaruia, in functie de activitatea zilnica. Punct.
In concluzie, cu pasi mici putem face schimbari importante. Acestea sunt doar cateva dintre ele.