Minutul de nutritie: Fierul

‘tare ca fieru’….

Prin prisma activitatii mele zilnice, sunt mereu in cautarea unor combinatii gustoase, savuroase, hranitoare si pline de nutrienti foarte importanti pentru organism.

In acest articol vorbim putin despre fier, un mineral de baza pentru buna functionare a corpului uman, si descoperim niste surse sanatoase din care ne putem lua acest element.
Cat de multe lucruri cunoastem despre fier si despre rolul sau in organism? Intrand putin in spectrul medical al termenilor si al descrierii (sursa), fierul este o componenta importanta a hemoglobinei, substanta din globulele rosii care transporta oxigenul din plamani catre restul corpului. Lipsa fierului afecteaza oxigenarea corecta a celulelor corpului, aceasta afectiune purtand numele de anemie feripriva.
Astfel, senzatia de oboseala, letargia, pielea palida sau galbuie, bataile inimii neregulate, ameteala, greata, mainile si picioarele reci, durerile de cap, pot fi rezultatul lipsei de fier din organism. Bineinteles, cel mai relevant rezultat se poate obtine in urma unor analize simple de sange. Chiar daca valorile sunt bune, este important sa avem in vedere aportul regulat din surse sanatoase, cum ar fi:

  • Surse de origine animale precum carnea de vita, organele (ficat, rinichi, inima), puiul, curcanul, pestele (proaspat sau conserva);
  • Surse de origine vegetala precum germenii de grau, semintelele de dovleac, semintele de susan, de in, cerealele integrale, rosiile uscate, soia, fasolea, nucile, hrisca, mazarea, lintea, spanacul, fructele deshidratate, patrunjelul, lista putand fi marita;
    Este indicat sa aducem in alimentatia de zi cu zi macar cateva dintre alimentele mentionate mai sus. Tu reusesti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *