Mentinerea greutatii dupa slabire

Sau mentinerea greutatii dupa o “reeducare” alimentara. Termenul mi se pare mai potrivit si suna mai bine decat regim/dieta, etc.


Un prim aspect de care ar trebui sa fim constineti este ca, atunci cand intram intr-un program de slabire o facem pentru ca exista un surplus de kilograme, nu? Acest surplus poate fi cu noi de putina vreme sau poate fi ?de cand ne stim?. Cei care sunt supraponderali si asa au fost in majoritatea timpului, ar trebui sa fie constienti ca niciodata nu le va fi usor cu adevarat sa mentina o greutate optima. Din pacate, natura nu este la fel de darnica cu toti. Unii dintre noi suntem nevoiti sa luptam mai mult pentru a obtine ceva ce altii fac cu mult mai multa usurinta.
Revenind, sa luam un exemplu pe baza caruia sa construim informatia ce vreau sa o impartasesc. Luam o persoana ce are surplus de cel putin 10-15 kilograme si incepem un program adecvat de mese, exercitii, ODIHNA, eliminarea factorilor de stress, etc. Toate aceste conditii enumerate ajuta sa putem fi apti sa schimbam ceva, sa putem avea incredere in ceea ce incepem si sa vedem rezultate incurajatoare in cel mai scurt timp. Pe masura ce apar rezultatele, creste si increderea in sine, creste dorinta de a continua si de a ajunge acolo unde ne dorim. Un alt factor important este determinarea. Ar fi ideal atunci cand incepi un proces de slabire sa fii cat mai hotarat si sa nu renunti intr-o luna, pentru ca schimbarile nu se fac peste noapte. Nu peste noapte am acumulat 15-20 de kilograme in plus, nu? Insist la capitolul determinare pentru ca a incepe un program de slabire si a renunta frecvent nu inseamna decat ingreunarea aparitiei unor rezultate pe viitor. Daca slabesti 3 kilograme si te opresti din a mai ?gandi? ce bagi in gura, vei acumula nu 3, ci poate 5 si toate doar din grasime, exclusiv. (yoyo) Bottom line, data viitoare cand te decizi sa faci ceva schimbari in ce priveste alimentatia, sa fii pregatit sa devina un mod de viata, nu exista scurtaturi. Daca exista dieta minune, toata lumea era slaba.
Revenind la topicul initial, cum facem sa pastram o greutate redobandita prin munca noastra, cu “sudoarea fruntii” si micsorarea stomacului de la portii normale de mancare? Nu exista o reteta magica a succesului in mentinere, ci trebuie doar sa aplicam ce am invatat in perioada de slabire, sa invatam cum anume ne simtim mai bine, mai energici si mai sanatosi.
Creionez cateva idei de baza mai jos:
– Trebuie sa tinem cont de faptul ca orice kilogram pierdut are nevoie de cel putin 2 saptamani de “mentinere”, timp in care sa mananci la fel de corect, fara sa te arunci in pizza zilnic. Deci faceti voi calculele perioadei minime de mentinere, in functie de cate kilograme vreti sa pierdeti.
– Cand se termina programul de slabire putem introduce treptat din alimentele pe care le visam si noaptea si de care ne-a fost dor in toata perioada de slabire, dar nu ca inainte. Trebuie sa avem grija la portii, la calitate, la momentul zilei. Daca inainte mancai o pizza cu o cola la o masa, poate ar trebui sa reconsideri cantitatea si ingredientele ei. De exemplu, putem din cand in cand sa mancam cate o pizza, dar e de preferat sa aiba blat subtire/integral, de dimensiune mica si sa nu o mai insotim cu bauturi carbogazoase. Ma rog, acestea ar trebui sa dispara efectiv din rafturile magazinelor, dar intram in alt subiect.
– Un alt aspect ar fi metoda de preparare a alimentelor. Ideal ar fi sa ai 2-3 variante de uleiuri diferite doar ca sa stropesti o salata sau o carne pe care o pui intr-o tava, la cuptor, nu sa prajesti ceva. NICIODATA! Si daca ai impresia ca, daca ai mancat doar o data pe saptamana, nu conteaza?gresesti! Tot ce inseamna prajit inseamna grasimi trans, inseamna multe calorii, si in timp inseamna supraponderabilitate, obezitate si multe alte studii care le coreleaza cu cancerul si nu numai. Mai mult decat atat, grasimile trans se gasesc in majoritatea produselor de patiserie, cookies, chips-uri, etc. Daca termenul de ?obez? pare un termen care iti arunca in minte doar imaginea unei persoane grase, documenteaza-te putin sa vezi si cu ce vine la pachet!
Surse: 1 sau 2.
– Daca inainte de a slabi mancai o felie uriasa de tort plus alte prajituri, ia in considerare sa mananci doar jumatate de felie sau poate chiar si mai putin. Alege desert de calitate, putin si bun, decat sa ciugulesti din multe variante pline de zahar si grasimi.
– Pastreaza multe legume si salate in alimentatia zilnica! Fibrele si volumul lor te vor ajuta sa pastrezi mai mult timp senzatia de satietate si te vor ajuta si sa ai un tranzit intestinal foarte bun. Dupa cum bine stim, constipatia nu ajuta nici la slabit, nici la o stare generala buna. Din contra, cu cat pastram mai mult toxinele in corp, cu atat riscam alte afectiuni asociate.
– Introdu usor-usor in stilul tau de viata sportul, miscarea de orice natura. Cauta ceva ce iti place si fa acel lucru constant. Schimbarile se vor vedea inca de la inceput, mai intai pe partea psihica, apoi si pe partea fizica.
– Invata sa consumi un ceai verde zilnic.
– Daca simti nevoia sa mananci mai mult de o portie normala, macar pluseaza cu alimente sanatoase, hranitoare, nu cauta satisfactia in junk food si alte alimente care nu au aport nutritiv! Doar avem impresia ca ne saturam pentru ca am mancat ceva ce ne doream. Faceti un exercitiu: mancati un pranz corect apoi o prajitura imensa, doldora de zahar. Ce rezulta? Stare de somnolenta, balonare iar la unele persoane apare si senzatia de vina pentru cat au mancat. Dar, daca mancam ceva fresh: o carne la gratar de exemplu cu o salata din legume proaspete? Ne simtim mai energici si pregatiti sa continuam ziua, sa bifam toate obiectivele fara intarziere.
– Cu cat stam mai mult la o greutate, cu atat este mai usor de mentinut, dar si cu atat mai greu de scazut in cazul unui surplus de kilograme, deci mare atentie!

2 thoughts on “Mentinerea greutatii dupa slabire

  1. Dana

    Imi e din ce in ce mai clar ca “dieta” aceasta inceputa sub indrumarea ta acum mai bine de 4 luni trebuie sa devina un stil de viata.
    Asta inseamna ca mentinerea e acest stil de viata dar cu scapari “vinovate” :)) din cand in cand? Sau si mese mai bogate caloric?

    • Laura Dochia

      Ma bucur ca ai inteles cum functioneaza lucrurile, si mai mult ma bucur ca ai reusit sa piersi mai bine de 17 kilograme pana acum. Da, perioada de mentinere va insemna tot grija, dar cu unele mici scapari si cu unele mese mai bogate caloric. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *