Dragi cititori interesati de sanatatea voastra, am strans in articolul acesta alte obiceiuri pe care ar trebui sa le reconsideram in viitor.
1. Desfiintarea rafturilor/sertarelor cu dulciuri din casa. Wow, pare ceva de nefacut, nu? Sertarul cu ?ceva bun? e minunatia de loc unde mergi sa te relaxezi, sa uiti de greutatile de peste zi, de stres. Sau, cel putin asa ne place sa credem. E ca punga cu pungi din orice casa, nu? 🙂 Tot ce se poate, dar avand la indemana un astfel de loc al ispitei, nu facem decat sa ne sabotam propriul corp si propriile eforturi spre o directie mai sanatoasa si spre un aspect mai armonios din cap pana in picioare. Decat sa ai un astfel de sertar in casa, mai bine bucura-te de un desert calitativ in weekend sau la o ocazie mai speciala.
2. Daca ai de urcat acasa sau la birou pana in 4 etaje, nu vrei sa simti ce muschi mai ai pe la picioare? Ar fi recomandat sa folosim liftul cand avem cateva etaje bune de urcat sau cand avem bagaje grele (discutabil si atunci). Putem incepe cu coborat pe scari in prima faza, apoi urcat tot pe scari. Un lucru bun si nou pe saptamana ne duce spre o stare de bine mai repede.
3. Ai 2-3 statii de parcurs? Ai 1-2 km de parcurs pana la o intalnire, un pub, o cafenea, oriunde? Ce zici de mersul pe jos? Ce zici sa nu mai aglomerezi benzile de circulatie pentru distante foarte mici? In tarile civilizate (da, alea la care visam si cu care comparam Romania din cand in cand!) mersul pe jos sau cu bicicleta sunt niste activitati firesti, practicate si de cei mai ?cei? manageri si persoane cu functii inalte. (Nu, trotineta electrica nu intra la miscare!)
4. Sticlele de ulei pe care le ai in casa ar trebui sa fie folosite la salate, nu la prajit! Renuntati la a pregati mese cu alimente prajite! Snitele se pot face si la cuptor, la fel si chiftele, ouale, cartofii si alte minuni traditionale cu care am crescut si nu numai. Putina vointa pentru schimbare si scapam de un obicei foarte daunator sanatatii pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung. Cand spun termen lung sugerez sa aruncam o privire in jur si sa analizam putin afectiunile de sanatate de care sufera rudele noastre mai in varsta: ateroscleroza (risc crescut de atac de cord, atac cerebral), colesterol marit, obezitate, etc. Sta in puterea noastra sa ajungem la varste inaintate cat mai sanatosi cu putinta. Cu obiceiuri marunte, dar care fac diferenta in timp.
5. Cand ti-ai facut ultima oara analize? Stii cum stai cu nivelul vitaminelor, mineralelor? Nu recomand aport de suplimente daca nu exista deficit, dar daca exista deficit si nu facem nimic, este foarte nesanatos. Cautati sa vedeti ce inseamana deficit de vitamina D, de exemplu. E foarte posibil ca acum, vara, sa avem valorile corecte pentru ca ne expunem la soare mai mult, dar in lunile reci organismul sufera de multe lipsuri si trebuie sa il ajutam. O alimentatie echilibrata si diversificata ajuta foarte mult sa avem niste valori normale, dar exista? Din bauturi carbogazoase si fast food nu luam multe vitamine 🙂 .
6. Mergi la cumparaturi dupa ce ai mancat! Nu face cumparaturile pe stomacul gol pentru ca vei fi tentat sa pui in cos produse pe care nu ar trebui sa le cumperi.
7. Planifica putin saptamana in privinta meselor si mergi la cumparaturi de 2-3 ori pe saptamana. Astfel vei avea la indemana alimentele necesare pentru mesele prinicipale si nu vei deschide frigiderul cu intrebarea ?eu ce fac de mancare?, ci vei deschide frigiderul si vei gasi exact ce ai stabilit ca vei face. Timp economisit, mese echilibrate.
8. Dimineata cand pleci din casa iti aloci timp pentru dus, machiat, calcat haine, aranjat? Dar pentru mic dejun aloci timp? E ca si cum iti pui organismul sa functioneze pe datorie pana cand vei avea tu timp sa ii dai combustibilul necesar. A avea grija de organismul nostru intr-un mod responsabil este o dovada de respect si iubire pentru propria persoana.
9. Legat de alimente de tip orez, paste, paine: alege alimentele de tip ?whole foods?, adica renunta la ?albe?. Si anume, alege orez brun/integral/basmati in locul orezului alb, alege paine integrala in locul painii albe, alege paste integrale in locul pastelor clasice, albe, alege faina integrala in locul fainii albe, alege zahar verde de tip stevia daca faci dulciuri in casa, etc.
10. Nu sari o masa principala cu bucurie ca ai realizat ceva. Nu faci decat sa mananci mai mult la urmatoarea masa si sa risti si niste depozite de grasime.
11. Alege portii mai mici si rezuma-te la un singur fel de mancare la o masa. Renunta la clasicul ?felul 1, felul 2 + desert?.
12. Foloseste farfurii mai mici si astfel impactul vizual va fi cel corect si te va ajuta sa ti se para ok, suficient.
13. Pune-ti gustarile pe o farfurie mica si ?fancy? daca te ajuta, astfel nu vei manca direct din punga fara sa stii cat anume ai consumat.
Sper sa fie nevoie de cat mai putine schimbari! Ar fi ideal.