Perioada de stagnare/platou intr-o dieta (termenul dieta vine din limba greaca si inseamna stil de viata, nu ceva groaznic). 😉
In prima discutie cu un client, insist asupra aparitiei perioadelor de stagnare/platou in procesul de pierdere in greutate. Aparent, nu asculta nimeni cu atentie. Probabil e mai interesanta partea unde se discuta de cate kilograme se pierd si cat de repede putem face asta.
Nu este realistic si nici sanatos sa credem si sa speram ca incepand un program de alimentatie echilibrat scapam de kilogramele nedorite cat am bate din palme, eventual pana mergem la plaja, ?pana la nunta?, etc.
Orice surplus de greutate s-a creat in ani de zile la majoritatea celor ce se decid sa faca ceva in privinta aceasta. Astfel, o scadere in greutate SANATOASA, de care ne putem bucura toata viata de acum inainte se va face pe parcursul catorva luni bune, in care ne inarmam cu rabdare, entuziasm, determinare, flexibilitate si mandrie ca facem ceva pentru starea noastra de bine, psihica si fizica.
Primele saptamani dintr-o dieta ne fac sa ne simtim deja mai bine. Apar modificari pe cantar, la haine si complimente despre schimbarile vizibile.
Inevitabil, cand organismul incepe sa piarda niste kilograme, nu face echipa buna cu mintea noastra, ci cu setarile lui din fabrica, adica intervine sistemul de autoconservare. Da, autoconservare, pentru ca a pierde din grasime inseamna privarea de depozite care asigura supravietuirea. Alimentele consumate pe parcursul unei zile care nu sunt arse prin natura stilului nostru de viata, se transforma frumusel in depozite de grasime. Fix in zonele acelea pe care nu ni le simpatizam prea mult, evident.
Circula o gluma la un moment dat: ?as vrea sa pierd cateva kilograme, dar mie nu imi place sa pierd!?
Revenind la perioada de stagnare, este dovedit ca in orice tip de reeducare alimentara aceasta o sa apara, dar nici nu sta cu noi pentru totdeauna. Mai mult decat atat, este un semn ca suntem sanatosi si ca functionam corect. Cum ar fi sa incepem un regim alimentar si sa slabim continuu? Am disparea, nu? O slabire sanatoasa nu este liniara niciodata. Poti sa slabesti 2-3 kilograme in prima faza, apoi sa ramai blocat la greutatea respectiva cateva saptamani, pana se readapteaza metabolismul, ba chiar sa pui la loc un kilogram, ca in scurt timp sa pierzi alte 2-3.
O alta informatie importanta este aceea ca organismal uman ?invata? o cifra la care el a stat o perioada mai indelungata. De exemplu, daca ai avut mai multa vreme o greutate de 75 de kilograme, corpul tau face eforturi sa te tina acolo in ciuda efortului tau de a slabi.
Atentie! Exista posibilitatea sa ajungi in faza de platou si din cauza abaterilor repetate de la programul nutritional stabilit deja, deci grija cu: ?mananc asta in loc de asta?, ?mananc si eu o prajitura?, ?beau si eu un pahar de vin/bere? , ?de maine revin la normal? sau ?sunt la dieta, mai bine mananc si mai putin?! Asta nu inseamna ca de maine reiei de unde ai ramas, inseamna ca ai facut cativa pasi importanti inapoi. Nu e pacat sa ne sabotam singuri rezultatele?
O mentiune importanta despre consumul de alcool!
Alcoolul nu se contabilizeaza doar ca aport caloric propriu. Capacitatea organismului de a transforma grasimile in energie, scade pana la 30% din cauza consumului de alcool. Pentru exemplificare, daca bei doua pahare de vin si mananci o masa destul de calorica, (pizza, paste), ficatul se va concentra pe procesarea alcoolului primit, iar caloriile provenite din masa respectiva merg spre depozit sub forma de grasime.
Concluzionand, tot procesul descris mai sus este cat se poate de normal, de sanatos, si face parte din fabulosul proces de redefinire a corpului, a sanatatii, a starii noastre psihice si a obiceiurilor alimentare.
In continuare o sa mentionez cateva solutii pe care le putem adopta pentru a depasi cat mai repede perioada de stagnare:
- Activitatea fizica. Mergi mai mult pe jos, urca pe scari (uita de lift!), incepe antrenamentul cu greutati. Daca deja practici un tip de antrenament, schimba-l sau mareste perioada in care il practici. Trebuie stiut faptul ca atunci cand slabesti pierzi si masa musculara, nu numai grasime. Masa musculara este cel mai mare cosumator de calorii. Daca aceasta scade, nici arderile nu mai sunt la capacitatea obisnuita.
- Somnul! Un factor atat de important pentru refacera organismului in orice conditie, nu numai intr-o perioada de dieta.
- Controlul emotiilor 🙂 Suna dificil, dar tentatia de a renunta e mare atunci cand nu mai vezi rezultate pe cantar. Nu trebuie sa cedam! Atata vreme cat am inceput sa mergem pe un drum ar trebui sa depunem toate eforturile sa il parcurgem pana la capat. Daca renuntam la primul hop, ne intoarcem de unde am plecat. Exista riscul de a pune la loc mai multe kilograme fata de cate aveam initial si peste putin timp sa cautam o ?dieta minune?. Nu exista dieta minune, exista rabdare, perseverenta, incredere in fortele proprii si putina ambitie.
- Hidratarea corespunzatoare! Apa accelereaza digestia, creste rata arderilor metabolice si ajuta la arderea grasimilor si eliminarea toxinelor. O persoana care este intr-un program de slabire ar trebui sa depaseasca lejer un consum de 2 l de apa pe zi, incepand cu un pahar imediat de la trezire pentru a porni ?uzina?.
- Atitudinea pozitiva legata de ceea ce facem pentru noi. Mai bine ne bucuram pentru ceea ce am realizat deja, decat sa ne stresam pentru ceva ce nu s-a intamplat inca!