Perioada examenelor poate fi extrem de dificila. Elevii si studentii vor fi expusi la o presiune enorma in viitorul apropiat, din dorinta de a obtine rezultate pozitive, ceea ce le va aduce, in cele din urma, stari de anxietate si mult stres.
Pe langa asta, majoritatea vor acorda mai putina atentie unor lucruri importante, precum o alimentatie corecta care sa le sustina sanatatea.
Iata cele mai importante 5 alimente sanatoase si cateva sfaturi despre o dieta (program alimentar) productiva care sa va ajute la cresterea capacitatii de gandire in perioada examenelor:
1. Pestele gras
Uleiurile naturale din pestii grasi, precum somonul si tonul, sunt bogate in acizi grasi Omega-3 ce ne intaresc creierul, stimuland cresterea celulelor cerebrale, imbunatatind starea de spirit prin diminuarea stresului si? capacitatea cognitiva generala.
Ca bonus, este dovedit stiintific ca un consum constant al acestor grasimi naturale reduce posibilitatea de a dezvolta anumite boli mintale, cum ar fi Alzheimer-ul.
Cu siguranta un aliment de luat in calcul in perioada urmatoare.
2. Nucile (de toate felurile) crude
Pe langa Omega-3, nucile aduc un aport important de proteine ce sustin imbunatatirea functiilor creierului. Nucile, dar mai ales migdalele, sunt bogate in vitamina E, un antioxidant important sanatatii mintale. Asa ca nu uitati sa le consumati ca gustari intre mese, ori de-a lungul sesiunilor de studiu (~20 de migdale/gustare).
3. Ouale
O sursa extraordinara de substante nutritive esentiale pentru sanatatea creierului nostru, sunt ouale. In interiorul acestora gasim proteine, antioxidanti, grasimi sanatoase dar si Colina, o amina care face parte din complexul vitaminei B si ajuta la formarea neurotransmitatorilor. Toate acestea sunt vitale pentru intarirea si protejarea creierului.
Si pana la urma, oul este un produs versatil in bucatarie si usor de gatit.
4. Frunzele verzi
Pline de antioxidanti, acid folic si luteina, salatele din frunze verzi (ex.: spanacul, kale, rucola, etc.) protejeaza creierul si imbunatatesc functia acestuia.
In plus, potasiul, fierul si vitaminele A, C si K ajuta la reducerea radicalilor liberi, imbunatatesc calitatea celulelor si sporesc capacitatea de concentrare.
Deci: nici o masa fara o salata.
5. Soia
Soia este o alta sursa excelenta de acizi grasi Omega-3 si proteine slabe. Contine fier din abundenta, iar lipsa acestuia din organism poate avea un impact semnificativ asupra memoriei, atentiei si capacitatii de invatare.
Pe scurt, introduceti in alimentatia voastra tofu, lapte si seminte de soia, pentru inceput.
In incheiere, iata si cateva sfaturi esentiale pentru mentinerea sanatatii generale in aceasta perioada:
– mancati intelgent, in cantitati mai mici, dar la intervale regulate, asigurandu-va un aport complet de substante nutritive;
– nu sariti sau intarziati micul dejun;
– evitati gustarile nesanatoase: dulciuri, prajeli, cantitati mari de carbohidrati;
– alegeti din cand in cand si cate un fruct, insa legumele nu ar trebui sa lipseasca din nici o farfurie de mancare;
– mancati in liniste, fara elemente ce va pot distrage atentia;
– hidratati-va!
BAFTA!